Een klassiek portret in een omgeving vol historie

Ze is inmiddels 65. Pensionado. Dat leek me een mooi moment om Gerda Mulder thuis te portretteren in haar uitgebreide fotoboekenbibliotheek in Rotterdam; de plek waar ze nu veel tijd doorbrengt.

Tot eind 2015 was ze werkzaam bij het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Een drukke fulltime baan, die weinig tijd voor andere zaken liet. Nu heeft ze eindelijk wel tijd voor haar twee grote passies (Historische) fotografie en Albanie.

In 2016 werkt ze voor uitgeverij Skanderbeg Books in Tirana aan het samenstellen van verschillende fotoboeken met thema’s als de Balkan, Albanië, de Nederlandse vredesmissie naar Albanie in 1913/1914 en (vroege kleuren) fotografie.

Gerda schreef lang geleden de eerste Nederlandse reisgids over Albanië en heeft misschien de meest uitgebreide verzameling boeken over dat land. Op dit moment is ze bezig aan een fotoboek over Edith Durham, een Engels multitalent: hulpverleenster, oorlogsverslaggeefster, activiste, antropologe, schrijfster van zeven standaardwerken,  aquarelliste, tekenares en ook fotografe. Edith Durham reisde tussen 1900 en 1914, in een zeer roerige tijd, door de Balkan, tijdens Balkanopstanden vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Edith is een beroemdheid in Albanië, scholen en straten zijn naar haar genoemd.

Ruim duizend foto’s, alle onder zeer moeilijke omstandigheden op reis en in de strijd genomen met een van de eerste Kodak camera’s, moeten worden voorzien van onderschriften en teksten.

Meerdere malen heb ik met Gerda gereisd door Albanië. Als ze van huis is, gaat er ook immer een ‘bibliotheek’ aan boeken mee. We belanden op reis regelmatig in een boekenwinkel. De koffer voor de terugreis bevat dan ook altijd meer boeken dan die van de heenreis. 

Hoe logisch om haar op deze plek tussen al die verworven parels te vereeuwigen. Het is een klassiek portret dat past in deze omgeving, met de uitstraling van Gerda die doorgaans tot in de late uurtjes aan het werk is.

Herman Zonderland

Samen met haar maakte ik het boek, ’Een fascinatie voor Theth, Het Albanese bergdorp van A. den Doolaard’, Het dorp waar vele schrijvers uit diverse landen naar toe reisden en waar den Doolaards roman 'De Herberg met het Hoefijzer' is gesitueerd.

Inmiddels is dit boek in het Engels vertaald: A Passion for Theth; Albania’s Rugged Shangri-La. Tevens is er een Kindle versie van verkrijgbaar. 

Facebook: https://www.facebook.com/APassionforTheth/

Nederlandse uitgave: https://www.bol.com/nl/p/een-fascinatie-voor-theth/9200000007452281/

Hardcover book, Engelse uitgave: https://www.facebook.com/APassionforTheth/app/251458316228/

Kindle: http://www.amazon.com/Passion-Theth-Albanias-Rugged-Shangri-La-ebook/dp/B0160RQQFO