Le Moment Décisif

Een van de moeilijkste sporten om te fotograferen is schaken. Waar je bij veel sporten min of meer een beslissend moment aan voelt komen, is dat bij schaken en andere denksporten bijna onmogelijk. Het is al heel wat als je het moment van het handen schudden aan het einde van de partij weet vast te vastleggen, vooral als je een verslag van een toernooi met ruim 190 deelnemers maakt. Natuurlijk, heftig denkende en peinzende koppen genoeg, dat is eenvoudig. Een bijzonder houding ook, die zie je altijd wel ergens in de speelzaal. 

Voor een fotograaf, weten we sinds Henri Cartier-Bresson, is ‘Le moment Décisif'’ een belangrijk gegeven.. Een beslissende moment duidt, in de ogen van deze Franse fotograaf, op een visueel hoogtepunt dat samenvalt met een dramatisch hoogtepunt. Vrij vertaald zei Bresson: Fotografie is het herkennen, in een fractie van een seconde, van het belang van een gebeurtenis als ook het herkennen van de exacte organisatie van vormen die de gebeurtenis het beste uitdrukken.  

Tijdens dit schaaktoernooi zijn de deelnemers in vier groepen ingedeeld. Groep A bevat de sterkste spelers, de vierde, groep D, de zwakste. Jong en oud, mannen en vrouwen, jongens en meisjes komen in elke groep voor. Bij de indeling van elke ronde zijn de resultaten die je tijdens zo’n toernooi behaald bepalend voor de indeling. In de laagste groep treffen regelmatig oudere mannen die op hun retour zijn aankomend jong talent. Talent waarvan de sterkte nog niet helemaal vastligt. Deze mannen lopen groot risico om veel punten te verliezen van hun algemene rating. Immers, een jong kind kan soms al heel sterk spelen, maar heeft op papier nog een lage rating. Daar wil je als speler met een hogere rating niet graag van verliezen, dat kost veel punten.  

Hoe blij was ik dan ook toen ik afgelopen weekend dit beslissende moment vastlegde. Want tja, als deze 'witte koningin' met zo’n blik als ’ik ga jou opvreten’ tijdens de partij naar je kijkt, dan weet je hoe laat het is...