#18 De Poortwachters

Tot het eind van de achttiende eeuw had Delft nog een stadsmuur. In de middeleeuwen diende de muur om vijandige legers buiten de stad te houden.

In de stadsmuur bevonden zich acht poorten; twee aan elke windrichting. Alleen de Oostpoort is van al deze poorten blijven staan. De overige zijn in de loop van de 19e eeuw gesloopt. 

Tot ver in de achttiende eeuw controleerden zogenaamde poortwachters wie de stad binnen mocht. Je moest voor de entree wel betalen. Was er een vermoedden dat je een besmettelijke ziekte had, werd je geweerd.

Met de huidige besmettelijk ziekte zijn er wederom poortwachters, niet aan de randen van de stad, maar aan de randen van het terras en de wekelijkse markt, de ingang van de bibliotheek, de toegangspoorten van bedrijven, kerk of moskee..

De volgende vragen kan je verwachten:

  • Heb je op dit moment koorts en/of benauwdheidsklachten?

  • Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)

  • Heb je een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?

  • Ben je in quarantaine omdat je: - direct contact had met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld? - je korter dan 14 dagen geleden uit een land/regio bent teruggekeerd met code oranje of rood?

Indien je een van deze vragen met ja beantwoordt, word je door de moderne Poortwachter niet toegelaten.

Soms zijn de poorten onbemand, dan wordt enige zelfdiscipline van je verwacht.